Platform over design en techniek in de keukenbranche
En toen was er licht

En toen was er licht

De oven, de kookplaat, het werkblad, de kranen, de spoelbak, de vaatwasser, een overvloed aan keuzes die gemaakt moeten worden bij het samenstellen van een nieuwe keuken. Maar vergeet ook niet de verlichting te bekijken. Dat een goede verlichting belangrijk is, is een understatement van jewelste.

Het samenstellen en uittekenen van de droomkeuken voor een klant betekent steeds een waslijst aan keuzes die moeten gebeuren alsook constant balanceren in het te spenderen budget. Welke toestellen moeten er komen? Welke materiaal qua werkblad? Waar positioneren we welke toestellen? En meer en meer rijst ook de vraag of de keuken en de woonkamer één geheel vormen of niet, al dan niet met de aanwezigheid van 

een keukeneiland. 

Al deze keuzes zijn belangrijk, maar vergeet daarbij niet de verlichting. Zonder licht kan niets gebeuren, er is namelijk niet altijd voldoende binnenvallend daglicht. En een goede verlichting doet zo veel meer dan enkel het werkblad of de tafel belichten, licht heeft een positieve invloed op het welzijn van de mens. En aangezien de keuken het centrum van de woning is, mag de verlichting dus niet achterblijven.

Profiteer waar mogelijk van binnenvallend daglicht.

Functioneel…

Waar vroeger een keuken een aparte ruimte was die uitsluitend dienst deed om te koken en te eten, dan gebeurt vandaag quasi  alles  in een keuken. Het is het kloppende hart van elke woning. Enkel languit in de zetel relaxen is nog voor de woonkamer voorbehouden. Dit betekent dat de verlichting in een keuken ook anders moet worden geïnterpreteerd en ingevuld. Spreken we over een traditionele opstelling zonder keukeneiland, dan zien we een verschil in gebruik van het werkblad en de keukentafel. Het werkblad dient dan om aan te werken. De dagelijkse handelingen in het kookproces gebeuren aan het werkblad en dan moet de verlichting ervan navenant zijn. De keukentafel is dan weer het middelpunt. Hier wordt de maaltijd genuttigd, maar evenzeer maken de kinderen er hun huiswerk, wordt er geknutseld, de krant gelezen, gezellig gekeuveld over hoe de dag was, enzovoort. Voor al deze situaties is er een passende verlichting nodig.

Het werk aan het werkblad vereist voldoende licht, dat spreekt voor zich. Maar ook de kleurtemperatuur speelt een rol. Het warme tot zeer warme wit licht, 1700K tot en met 2700K, creëert een gezellige sfeer en bevordert de ontspanning. Deze kleurtemperatuur leent zich best tot gebruik in de woonkamer. In de keuken zien we eerder een koel wit licht van 3000K tot en met 4000K aangezien dat de concentratie op peil houdt en toch niet te kil is. Natuurlijk maak je best zo veel mogelijk gebruik van binnenvallend daglicht. Daar reageert ons lichaam namelijk nog steeds het best op. Bovendien is het gratis.

… en gezellig

Vandaag zien we dat heel veel lichtbronnen in staat zijn om te switchen tussen verschillende kleurtemperaturen. Dat betekent dat ze zowel voor licht kunnen zorgen waarbij een taak best kan worden uitgevoerd én dat ze eveneens een gezellige toets kunnen geven wanneer de taak achter de rug. Ook de armaturen die onder de keukenkast gemonteerd worden en die dus als hoofdtaak hebben het werkblad adequaat te verlichten, bieden meer en meer die mogelijkheid. Schakel dit in op het einde van de dag en je hebt meteen een aangenaam oriëntatielicht in de keuken in plaats van een donkere ruimte. Aangezien meer en meer keukens en woonkamers versmelten tot een groot geheel is het aangewezen om de verlichting van deze beide kamers ook samen te bekijken. Vraag daarom raad aan een verlichtingsspecialist die een lichtplan op maat van de wensen en de gebruiken van de klant ontwerpt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.