Platform over design en techniek in de keukenbranche
Van steenkapper tot specialist in keukenwerkbladen

Van steenkapper tot specialist in keukenwerkbladen

Een familiebedrijf met vandaag de vierde generatie aan het roer. Een jarenlange ervaring in natuursteen. Een passie voor keukenwerkbladen en een constant oog voor kwaliteit. Louis Culot, gevestigd in Puurs, kruist al deze vinkjes aan.

We keren ver terug in de tijd op zoek naar de wortels van het bedrijf. Ruim 110 jaar geleden, het precieze jaartal is onbekend, richt August Culot zijn natuursteenbedrijf in Londerzeel op. Hij richtte zich in die periode op de productie van grafzerken en de handel in bouwmaterialen. Het is zijn kleinzoon Louis Culot, de derde generatie, die een nieuwe weg inslaat en de productie van keukenwerkbladen in natuursteen opstart. Dit blijkt een schot in de roos en een eerste verhuis naar een grotere locatie dringt zich op, een verhuis binnen de gemeentegrenzen van Londerzeel. We schrijven 1992.

foto-4-louis-culot-kopieren

Tim Culot: “Iedereen is steeds welkom in de showroom, zonder vooraf een afspraak vast te leggen.”

 

Steeds eigen productie

De groei in de keukensector is niet te stoppen. Louis Culot, de firma, verlegt meer en meer de focus naar dit segment. Naast natuursteen legt het bedrijf zich ook toe op nieuwe materialen zoals composiet en keramiek. De insteek blijft steeds dezelfde: een eigen productie met eigen mensen. Een motto dat tot vandaag onverminderd doorgaat. Dat keukens, en dus ook keukenwerkbladen, aan belang winnen bij de consumenten, kan ook Louis Culot onderstrepen. Slechts veertien jaar na de verhuis naar een grotere locatie, verhuist het bedrijf opnieuw. In Puurs bouwde Louis Culot een nieuw complex met burelen, showroom en productiefaciliteiten, alles onder één dak. In 2011 neemt Tim Culot, zoon van Louis Culot en vierde generatie in het familiebedrijf, het roer over. “Een hoge kwaliteit staat bij ons centraal”, benadrukt Tim Culot. “Niet alleen in de materialen die we gebruiken en de afwerking ervan, ook in het contact met de klanten, de plaatsing, het woordje uitleg bij de plaatsing en de onderhoudsproducten streven we naar de hoogste kwaliteit. Een strategie die ons geen windeieren legt. De 4.500 vierkante meter in Puurs zijn vandaag te krap geworden. We kijken voorzichtig uit naar een grotere locatie om onze groei verder te kunnen zetten.”

Investeren in mensen en middelen

“Die groei komt er uiteraard niet zomaar”, gaat Tim Culot verder. “We investeren op regelmatige basis in onze eigen productieafdeling zodat we steeds met de meest moderne machines aan de slag gaan. Eén machine per jaar, dat is onze doelstelling. Dit jaar kwam er een waterjetsnijmachine bij, de derde in totaal ondertussen, en vervingen we een CNC-machine. Ondertussen kijken we zelfs al naar nog een waterjetmachine extra. Maar ook onze mensen verdienen de nodige aandacht. Zij komen immers in contact met zowel leveranciers als eindklanten. Louis Culot, dat zijn 45 werknemers. Elke dag zijn drie opmeters op pad om bij de mensen thuis alle opmetingen heel accuraat uit te voeren. Daarnaast zijn er dagelijks vijf plaatsingsploegen in actie, een zesde ploeg wordt momenteel samengesteld.”

foto-3-louis-culot-kopieren

Investeren in de modernste machines, ook dat is een belangrijke pijler van het bedrijf.

 

Nieuwe materialen

Waar de roots van Louis Culot bij natuursteen liggen, zien we vandaag ook Dekton en Silestone in de showroom. Tim Culot: “Onze passie ligt nog steeds bij natuursteen. Marmer en graniet zijn wat dat betreft de twee koplopers. Toch zien we dat natuursteen niet onze grootste pijler is. Ongeveer de helft van door ons geproduceerde werkbladen gebeurt met Dekton. We waren de eerste in België die met dit materiaal aan de slag konden en mochten gaan en ondertussen hebben we heel wat ervaring opgebouwd. Een grote ambitie de komende jaren? Onze natuurlijke groei aanhouden, blijven inzetten op de geleverde kwaliteit en de leveringstermijn nog verder inkorten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.