Platform over design en techniek in de keukenbranche
Wijn is nobel materiaal

Wijn is nobel materiaal

Gezellig op het terras met een boekje erbij, met de vriendenkliek aan tafel tijdens een spelletjesavond. Dit zijn slechts twee van de onnoemelijk vele situaties waarbij we graag genieten van een glaasje wijn. Het bewaren van de fles is dus een belangrijk aandachtspunt geworden. Daardoor is de wijnkast uitgegroeid van een gadget naar een mainstream keukentoestel.  

Wijnkasten zijn iets voor de horeca, zoals bars en restaurants. Deze opmerking, gangbaar tot enkele jaren geleden, horen we vandaag nog amper. Het klopt dat bij de intrede van wijnkasten op de particuliere markt het merendeel van de consumenten, behalve de wijnkenners en –verzamelaars, nauwelijks 

interesse hadden. “Waarom een wijnkast als we onze flessen ook in de kelder kunnen bewaren” en “De plaats die zo’n kast inneemt kunnen we wel beter gebruiken”. Het werd vaak gezegd. De verbetering van de toestellen en het feit dat een keuken geen verstopte ruimte meer is, maar het centrum van de woning deden stelselmatig de perceptie veranderen. “En dat heeft niets met leeftijd te maken”, klinkt het in koor bij fabrikanten en invoerders van wijnkasten. “Zowel jonge mensen als gepensioneerden, van leek over liefhebber tot verzamelaar, erkennen de voordelen van een wijnkast. Er is namelijk een toestel voor elk type klant.”

Waar vroeger de wijnkast een vrijstaand keukentoestel was, verschuift de toepassing vandaag meer naar de inbouwmodellen.

Hoe een wijn bewaren?

Een wijnliefhebber wil, en dat spreekt voor zich, ten volle genieten van zijn wijn. Het bewaren en serveren van de wijn draagt heel veel toe tot de dagelijkse beleving ervan. Smaak is kostbaar. Door de flessen op de juiste manier te bewaren, blijft de smaak intact. Loop het fout bij de bewaring, dan is de wijn hoogstwaarschijnlijk naar de vaantjes. Een goed klimaat is essentieel. Zo is de temperatuur wellicht de belangrijkste factor, en dan vooral het constant houden ervan. Daarnaast zijn vochtigheid, licht, lucht en trillingen factoren die nauwgezet in de gaten moeten worden gehouden. Een wijnkast doet dit voor jou. 

Belangrijk om te onthouden, de ideale drinktemperatuur is niet voor elke wijn dezelfde. Zo drink je het best een roséwijn als deze een temperatuur heeft van 6-7°C. Bij een witte wijn is dit 10-12°C en bij een glaasje rood is dit 17-18°C. Vroeger zei men wel eens dat rood zich het best laat drinken bij kamertemperatuur. Dat is een beetje te warm en doet geen goed aan de smaak van de wijn. Wie zich uitsluitend op een van deze soorten richt, kan de wijnkast dusdanig instellen dat de temperatuur in heel het toestel de ideale temperatuur is voor de favoriete wijn. Geen zorgen voor wie die keuze niet wil of kan maken, bij verschillende fabrikanten zijn toestellen beschikbaar waarbij verschillende temperatuurzones ingesteld kunnen worden. Zo heb je steeds een fles van elke soort op ideale temperatuur liggen. Onverwacht bezoek? Geen zorgen, de wijn ligt drinkklaar.

Vrijstaand of ingebouwd?

Naast het onder controle houden van de verschillende factoren die een impact hebben op de kwaliteit van de wijn, besteden de fabrikanten veel aandacht aan de verschillende montagemogelijkheden van een wijnkast. Waar in de beginperiode een wijnkast louter beschikbaar was als vrijstaand model, verschuift de focus vandaag naar inbouw. Een wijnkast die mooi ingebouwd wordt zoals bijvoorbeeld een oven geeft aan de keuken een extra cachet. De nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Nog een bewijs dat de wijnkast een volwaardig keukentoestel geworden is. 

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.