Het gaat maar om één ding en dat is de Happy Customer, zegt Robert Meenink, eigenaar van Box Studio in Amsterdam, gevestigd tegenover het Olympisch Stadion. “Klanten komen in onze showroom niet sec voor alleen de keuken. Het gaat anno 2025 om veel meer. De keuken is namelijk het startpunt van de inrichting van de woning. Sterker nog: de keuken bepaalt de complete woonervaring.”
Precies die visie was voor Robert en zijn collega’s de basis om richting te geven aan de huidige look-and-feel van zijn showroom. “Als je de klant een gevoel wilt geven over zijn eigen leefomgeving, dan moet je in je eigen showroom dus niet te veel keukens positioneren. Bij ons daarom veel open ruimtes!”
Robert vertelt dat hij in zijn showroom in Amsterdam vooral ‘goede smaak’ wil laten zien. “We tonen tijdloos design. En, we gaan uit van het credo: ‘ruimte is luxe’. Het is dé reden waarom we veel vierkante meters vloer niet hebben ‘gevuld’ met keukenopstellingen, zoals de grote keukenspeciaalzaken dat altijd wel doen. Uiteraard snap ik dat ze dat doen. Uiteindelijk gaat het om het genereren van omzet. En dus wil je de binnenkomende klant zo veel mogelijk inspiratie laten opdoen. Echter, wij zijn ervan overtuigd dat je ook de leefruimte eromheen moet willen laten zien. Van een afstand – dus ook thuis in de woonkamer – moet je het hele object – de keuken dus – kunnen aanschouwen. Daarom zeggen wij stellig dat wij geen keukens verkopen. Integendeel. Wij creëren leefruimtes.”
Robert erkent dat hij deze keuze bewust maakte omdat hij zich met Box Studio richt op het hogere segment. “Dit is overigens een segment waarbinnen klanten heel erg kritisch zijn. Meestal hoog opgeleid. Advocaten. Wetenschappers. Artsen. Expats. Mensen die weten wat mooi is en daar ook voor willen betalen. Er zijn meestal ruime budgetten voor het inrichten van de leefruimte.”
Dat de open keuken intussen overigens in alle ‘segmenten’ al min of meer ‘de standaard’ is geworden, erkent Robert meteen. “We zijn in de afgelopen jaren met z’n allen getransformeerd van hokjes – de keuken afgescheiden van de rest van de woning – naar één transparante ruimte. Maar ik zie nog een belangrijke daaropvolgende trend: ik constateer dat mensen er steeds vaker voor kiezen om een relatief kleine woonkamer te hebben en juist de keuken meer ruimte te geven. De reden? Ze weten dat ze daar vaak zullen vertoeven. Dát is de plek waar ze met vrienden aan een grote lange tafel zitten met een glas wijn en een kaasplankje. Of, aan de bar. Of… er wordt gezamenlijk gekookt. Maar de keuken is trouwens ook de plek waar mensen steeds vaker hun thuiskantoor inrichten.”
Precies dit laatste ziet Robert als een belangrijke ontwikkeling in het interieur. “Mensen hebben geen zin meer om thuis in hun eigen woning in een ‘apart kantoortje’ te zitten. Het liefst werken ze aan de eettafel met hun laptop. Dat betekent dat een werkplek intussen ook steeds meer wordt geïntegreerd in de keuken. Laatst had ik een dame bij ons in de zaak, een klant, en zij vroeg ons heel specifiek of wij haar thuiskantoor konden integreren in de leefruimte. Dus, in de keuken. En ja, dat betekent dat de keukenkastjes – waar traditioneel de borden en glazen stonden – ook gebruikt zouden kunnen gaan worden om werkspullen in op te bergen.”
“Bij ons in de showroom krijgt de klant dus nooit het gevoel dat hij ‘keuken 38’ koopt”, zo besluit Robert. “Natuurlijk heb je het in een verkoopgesprek ook over de techniek van alle apparatuur, maar het gaat vooral om beleving. Die willen we met de showroom uitstralen naar onze doelgroepen. Voor ons is er namelijk maar één einddoel dat we willen bereiken: de Happy Customer.”